• English
 • Ελληνικά
 • Русский

Ρέθυμνο - Μονή Πρέβελης - Πλακιάς

Λεπτομέρειες Εκδρομής:

Συνολική Απόσταση:
Εκτιμώμενη διάρκεια:
8 ώρες
Τιμή από:
376,00 € *
 

* Η τιμή είναι για αναχώρηση απο τη πόλη του Ηρακλείου. Για τιμές με αναχώρηση από κάποια άλλη τοποθεσία, επικοινωνήστε μαζί μας.

Περιγραφή Εκδρομής:

 1. Αναχώρηση από το αεροδρόμιο ή το λιμάνι του Ηρακλείου ή από προκαθορισμένο σημείο
 2. Στάση στο Ρέθυμνο
 3. Στάση στην ιστορική Μονή Πρέβελης
 4. Στάση στον Πλακιά
 5. Επιστροφή

 
Σημείωσεις:

 • Οι προκαθορισμένες στάσεις είναι δυνατόν να αλλάξουν ανάλογα με τις επιθυμίες σας, συμβουλευτείτε τον οδηγό σας.
 • Είσοδοι σε αρχαιολογικούς χώρους/μουσεία, η αμοιβή ξεναγών, καθώς και τα γεύματά σας, είναι πρόσθετη χρέωση.
 • Η εκδρομή αυτή μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στην αγορά του Ρεθύμνου ώστε παράλληλα να κάνετε τις αγορές σας.

 

Κράτηση »

ΡΕΘΥΜΝΟ, Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

Ρέθυμνο Η παλιά πόλη στο Ρέθυμνο είναι από τις πιο καλοδιατηρημένες αναγεννησιακές πόλεις. Βρίσκεται στην καρδιά του σημερινού Ρεθύμνου και συνδυάζει την ανατολίτικη όψη της Τουρκοκρατίας με την Ενετική αρχιτεκτονική αναγεννησιακού χαρακτήρα.

Μετα την κατάκτηση της Κρήτης από τους Βενετούς (1204), η οικοδόμηση της πόλης του Ρεθύμνου γίνεται με βάση την ενετική αρχιτεκτονική. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν Βενετοί τεχνίτες, μεταγενέστερα τη θέση τους πήραν Κρητικοί “μουράροι”, δηλαδή πρωτομάστορες εκπαιδευμένοι από τους Βενετούς.

Οι κατοικίες του Ρεθύμνου ρυμοτομικά έχουν οργανωθεί σε άμεση σχέση με τη θάλασσα καθώς η κύρια ενετική οδός Ruga Maistra (η σημερινή παραλιακή λεωφόρος Ελ. Βενιζέλου στο Ρέθυμνο) ήταν παράλληλη προς αυτή, σε αντίθεση με το Ηράκλειο και τα Χανιά που η πόλη είναι κλειστή προς τη θάλασσα για αμυντικούς λόγους και ο κεντρικός δρόμος είναι κάθετος προς αυτή.

Τα ιδιωτικά μέγαρα στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, για οικονομικούς κυρίως λόγους δεν είναι αντίστοιχα της μητρόπολης. Επιπλέον, η έντονη Κρητική παράδοση στην αρχιτεκτονική δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί, ενώ οι αναγεννησιακές επιδράσεις είναι εμφανείς κυρίως στις προσόψεις οικοδομών. Τέλος σε αντίθεση με το Ηράκλειο και τα Χανιά, στο Ρέθυμνο επικρατεί ο ελληνικός χαρακτήρας, καθώς οι περισσότεροι ευγενείς ήταν Έλληνες, οι λεγόμενοι “Αρχοντορωμαίοι”.

Με την καταστροφή του 1571 από τον Ουλούτζ Αλή καταστράφηκαν πολλά μνημεία με στοιχεία γοτθικής αρχιτεκτονικής ενώ το Ρέθυμνο χτίζεται ξανά σχεδόν εξ ολοκλήρου το τρίτο τέταρτο του 16ου.

Διάσπαρτες στα στενά της παλιάς πόλης διατηρούνται πολλές κατοικίες, εξαιρετικά δείγματα τούρκικης αρχιτεκτονικής. Τυπικό χαρακτηριστικό της είναι η ευρεία χρήση ξύλου. Ο τρόπος δόμησης στα χρόνια της τούρκικης κατάκτησης (1646 - 1898) αλλάζει και η καλοπελεκημένη πέτρα των ενετών δίνει τη θέση της στον ξύλινο σκελετό γεμισμένο με πέτρες, μικρού μεγέθους χωρίς καμία επεξεργασία, και λάσπη (μπαγδατί). Ο τοίχος κατόπιν επιχρίεται με πλούσιο σοβά. Ο πάνω όροφος σχεδόν πάντα προεξέχει (σαχνισί) και ντύνεται με ξύλο, συχνά με το λεγόμενο καφασωτό, δηλαδή πλέγμα ξύλου. Στο Ρέθυμνο οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν κατά κόρον τα ήδη υπάρχοντα ενετικά δημόσια και ιδιωτικά κτίσματα, τα οποία και διαμόρφωσαν ανάλογα με τις ανάγκες που υπέβαλε η χρήση που ήθελαν να τους δώσουν.

Σήμερα η παλιά πόλη του Ρεθύμνου αποτελεί ζωντανό μουσείο μνημείων των τελευταίων αιώνων. Παρά τις καταστροφές που υπέστη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλά ενετικά και τούρκικα μνημεία διατηρήθηκαν καθώς η πόλη δεν έχει πληγεί από σεισμούς.

Ένας περίπατος στα σοκάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου μοιάζει για τον επισκέπτη σαν ένα ταξίδι σε μία άλλη εποχή.

ΜΟΝΗ ΠΡΕΒΕΛΗΣ

Μονή Πρέβελης Η Μονή Πρέβελης βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Ρεθύμνου και είναι μία από τις πιο γνωστές και αξιοσέβαστες μονές της Κρήτης, έχοντας συμβάλλει τα μέγιστα στους εθνικούς αγώνες.

Δεν είναι γνωστό το πότε ακριβώς χτίστηκε, ωστόσο οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι ο πρώτος πυρήνας της Μονής χτίστηκε προς το τέλος του 10ου με αρχές του 11ου αιώνα, σε μία εποχή όπου υπήρχε μία ιδιαίτερη ανάπτυξη της μοναστικής ζωής στην περιοχή της νότιας Κρήτης. Η παλιότερη χρονολογία που σχετίζεται με τη Μονή είναι χαραγμένη σε μία καμπάνα και αναφέρει το έτος 1594 και σύμφωνα με την παλιά ορειχάλκινη σφραγίδα, το πρώτο της όνομα ήταν “του Μεγάλου Ποταμού κατά την νήσον Κρήτην”, ενώ για τη σημερινή της ονομασία η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι προέρχεται από το όνομα κάποιου ιερομόναχου με τον επώνυμο Πρέβελης, ο οποίος ανακαίνισε το μοναστήρι.

Αποτελείται από δύο κτιριακά συγκροτήματα το Κάτω Μοναστήρι του Προδρόμου, που περιλαμβάνει έργα του αγιογράφου Μερκουρίου και το Πίσω Μοναστήρι του Θεολόγου. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το μουσείο που βρίσκεται μέσα στη μονή, όπου φιλοξενούνται περίπου 100 εικόνες ανεκτίμητης θρησκευτικής και ιστορικής αξίας, προερχόμενες από τις διακοσμήσεις του καθολικού και τα διάφορα ξωκλήσια, καλύπτοντας μία χρονολογική περίοδο από το 1600 έως και το 1900. Σημαντικά εκθέματα, όπως, το Αργυρόδετο Ευαγγέλιο από το 1807, το Επίχρυσο δισκοπότηρο με κάλυμμα από το 1847, συλλογή από χρυσοκέντητα άμφια, συλλογή από διάφορα εκκλησιαστικά σκεύη κ.α., συμπληρώνουν την πλούσια συλλογή του μουσείου, ενώ η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει περίπου χίλιους τόμους βιβλίων, εκκλησιαστικών ευχολογίων, συνθέσεις βυζαντινών ύμων και άλλα εκκλησιαστικά έγγραφα.

Κίνητρο για μία επίσκεψη στη Μονή της Πρέβελης αποτελεί το μοναδικό φυσικό περιβάλλον όπου βρίσκεται και μοιάζει με τροπικό, αλλά και η ομώνυμη παραλία που βρίσκεται κοντά της.

ΠΛΑΚΙΑΣ

Πλακιάς

Η Έδρα Μας:

Επικοινωνία:

Limo & Bus
Λεωφόρος Δημοκρατίας 51
713 06, Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάς
Τηλέφωνο:+30 2816 007640
Κινητό:+30 6978 625116
Email:info@limos.gr
 
Υποκατάστημα Αθηνών
Εθνάρχου Μακαρίου 2
Άλιμος, Αθήνα, Ελλάς

Υπηρεσίες

Μετακινήσεις

Επισκεφτείτε τις μετακινήσεις και επιλέξτε αυτή της προτίμησης σας. Αν επιθυμείτε να μετακινηθείτε σε διαφορετικό προορισμό, ζητήστε μας να σας βοηθήσουμε.

Περισσότερα »

Εκδρομές

Επισκεφτείτε τις εκδρομές / περιηγήσεις και επιλέξτε αυτή της προτίμησης σας. Αν επιθυμείτε να επισκεφτείτε διαφορετικό προορισμό, ζητήστε μας να σας βοηθήσουμε.

Περισσότερα »

Γαμήλια Αυτοκίνητα

Γαμήλια Αυτοκίνητα στην Κρήτη (και στην υπόλοιπη Ελλάδα κατόπιν αίτησης).

Κράτηση »

Πακέτα / Προσφορές

  No database selected